Atasi Masalah Stroke Daripada Membelenggu Diri Anda

20:33 0 Comments A+ a-

Assalam .

Strok ??Ramai yang selalu ambil remeh tentang masalah strok ini bukan ?Strok ini juga kita boleh tahu bila orang panggil dia lumpuh satu badan /lumpuh separuh badan .Kadang kadang dah kena baru nak insaf bukan ?Selalu kita tak ambil berat tentang antara punca punca yang boleh menyebabkan strok . Takkan dah kena baru kita nak peri perhatian kan ?Tapi tanya diri kita dulu , kita tahu tak strok tu apa sebenarnya ??
Apa itu Strok ??

Strok, juga dikenali sebagai serangan otak yang terjadi apabila aliran darah yang lemah mengalir kepada sel mati yang ada pada otak.

Antara tanda-tanda dan gejala-gejala strok boleh termasuk ketidakupayaan untuk bergerak atau merasa di sebelah badan, masalah pemahaman atau bercakap, berasa seperti dunia berputar, atau kurang penglihatan terhadapa sebelah mata.

 Tanda-tanda dan gejala-gejala sering muncul tidak lama selepas strok telah berlaku. Jika gejala-gejala lepas kurang daripada satu atau dua jam ia dikenali sebagai serangan iskemia sementara.

 Strok pendarahan boleh juga dikaitkan dengan sakit kepala yang teruk. Tanda-tanda strok boleh menjadi kekal.Antara komplikasi jangka masa panjang mungkin termasuk radang paru-paru atau kehilangan kawalan pundi kencing.

Cara Untuk Mencegah Strok Daripada Menimpa Anda


Amalkan Gaya Hidup Sihat

Perubahan gaya hidup menjadi lebih sihat boleh mengurangkan risiko masalah seperti aterosklerosis (di mana arteri menjadi tersumbat oleh bahan-bahan lemak), tekanan darah tinggi dan paras kolesterol yang tinggi yang boleh menyebabkan strok.

Diet

Diet yang tidak sihat boleh meningkatkan peluang anda untuk mendapat strok kerana ia boleh membawa kepada peningkatan kepada tekanan darah dan paras kolesterol.

Oleh itu,makanan yang rendah lemak, tinggi serat biasanya disyorkan, termasuk banyak buah-buahan segar dan sayur-sayuran (lima hidangan sehari) dan bijirin penuh.

Memastikan keseimbangan dalam diet anda adalah penting.  makanan yang tinggi dalam garam dan makanan yang diproses.Haa Jom baca tentang Bahayanya Makanan Yang Diproses Yang Anda Wajib Tahu !

Anda harus menghadkan jumlah garam yang anda makan tidak lebih daripada 6g (0.2oz) sehari kerana terlalu banyak garam akan meningkatkan tekanan darah anda. Enam gram garam kira-kira satu sudu teh.

Bersenam Dengan Betul 

Gabungan antara diet yang sihat dengan senaman yang kerap adalah cara yang terbaik untuk mengekalkan berat badan yang sihat, dan senaman yang kerap juga boleh membantu menurunkan paras kolesterol dan mengekalkan tekanan darah anda di tahap yang sihat.

Bagi kebanyakan orang, sekurang-kurangnya 150 minit (2 jam dan 30 minit) daripada sederhana intensiti aktiviti aerobik, seperti berbasikal atau berjalan cepat, setiap minggu adalah disyorkan.

Jika anda baru pulih daripada strok, anda perlu membincangkan jenis senaman yang boleh dilakukan bersama dengan ahli-ahli pasukan pemulihan anda. Senaman yang kerap mungkin tidak boleh dilakukan pada minggu-minggu pertama atau bulan akibat serangan angin ahmar tetapi anda akan dapat untuk memulakan senaman tersebut setelah anda mula pulih.

Berhenti merokok

Merokok akan meningkatkan risiko anda untuk mendapat strok. Ini kerana ia menyempitkan arteri anda dan membuat darah anda lebih cenderung untuk beku.

Jika anda berhenti merokok, anda boleh mengurangkan risiko anda mendapat strok. Tidak merokok juga akan meningkatkan kesihatan anda dan mengurangkan risiko anda mendapat masalah lain seperti kanser paru-paru dan penyakit jantung.

Mudah kan cara cara nak elakkan terkena strok ni ?Penyebab yang palama dan yang paling berisiko untuk menyebabkan strok ialah darah tinggi .Sebab itu ,jangan stress stress ya !!:

Merawat Darah Tinggi Dengan Shaklee

Vitamin E Shaklee

Kandungan antioksida yang tinggi di dalam Vitamin E membantu untuk mencegah kolestrol yang mengeras di dalam arter serta mencairkan darah .Jadi , walaupun arteri anda sempit , tetapi darah tetap boleh mengalir seperti biasa.

Omega Guard Shaklee

Berfungsi untuk memecahkan kolestrol yang menyebabkan pengaliran darah di dalam arteri menjado tersumbat .Apabila kolestrol ini dapat dipecahkan , pengaliran darah akan menjadi lebih lancar .

Lecithin Shaklee

Berfungsi untuk memecahkan lemak yang terkumpul di kapilari darah dan melancarkan pengaliran darah dengan baik .

Alfafa Shaklee

Kandungan fiber yang sangat tinggi berfungsi untuk menapis darah daripada bahan bahan yang berbahaya seperti gula , racun , lemak dan sebagainya.

Vivix Shaklee

Membantu untuk merawat masalah darah tinggi dan juga stroke.Malah , ia juga bertujuan untuk membina sel sel baru dan memulihkan RNA dan DNA yang telah rosak.

Ia juga mengandungi antioksidan yang tinggi dan membantu untuk melindungi badan daripada kuman dan jangkitan berbahaya.

Malah , alfafa membantu untuk memudahkan proses penghadaman dan pencernaan untuk berlaku ,jadi semua toksin dan racun dapat dibuang daripada dan tidak akan menjadi berbahaya untuk badan.

Jangan sampai masalah strok ini mula membelenggu diri anda ! Jom cepat atasi masalah darah tinggi anda untuk elakkan daripda masalah strok . Cepat hubungi saya sekarang !!

Atau anda boleh teruskan pembelian dengan satu klik sahaja lagi :)