Cara Meningkatkan Metabolisme Badan Supaya Kekal Sihat Dan Cergas

19:08 0 Comments A+ a-

Assalammualaikum .

Pernah tak kita rasa pelik kenapa orang tu makan banyak tapi badan tetap kurus ? Tapi kita makan sikit je pun , badan menaik kemain lagi . Haaaaa . Kalau nak tahu , itu sebenarnya disebabkan oleh tahap metabolisme badan seseorang .Macam mana nak tingkatkan metabolisme badan saya ?Ish .Haa , jom sambung baca.Apa itu Metabolisme??

Metabolisme adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan semua tindak balas kimia yang terlibat dalam mengekalkan sel-sel dan organisma. Metabolisme boleh ditemui dengan mudah dibahagikan kepada dua kategori:

Katabolisme - pecahan molekul untuk mendapatkan tenaga
Anabolisme - sintesis semua sebatian yang diperlukan oleh sel-sel

Metabolisme adalah berkait rapat dengan pemakanan dan tahap nutrien yang tersedia di dalam badan. Bioenergetik adalah istilah yang menggambarkan laluan biokimia atau metabolik yang mana sel akhirnya akan mendapat tenaga untuk jalankan aktiviti kehidupan. Pembentukan tenaga adalah salah satu komponen penting dalam metabolisme.

Cara Tingkatkan Tahap Metabolisme Dalam Badan Anda

1.Jangan skip sarapan !!
Percaya atau tidak, sarapan boleh menjadi sajian yang paling penting hari ini. Orang yang biasa makan sarapan pagi akan lebih mudah untuk kehilangan lebih berat badan daripada orang yang tidak mengamalkan sarapan pada waktu pagi.

 Jadi, jika anda tidak mengambil sarapan, tubuh anda tidak akan membakar banyak kalori sehingga waktu makan tengahari. Itulah sebabnya ia adalah bijak untuk memulakan hari dengan ia melompat-bermula metabolisme anda.

Kalau anda hendak tahu , orang yang ambil makanan yang berlemak lebih cepat untuk lapar berbanding dengan orang yang mengambil makanan yang tinggi dengan serat dan juga karbohidrat .Malah , makanan yang berkabohidrat lebih lambat diserap dan dicerna berbanding dengan makanan yang berlemak.

2.Lebihkan pengambilan proteinKajian menunjukkan bahawa semakin banyak pengambilan protein boleh meningkatkan metabolisme anda,dan membolehkan anda untuk membakar 150 hingga 200 kalori sehari. Protein terdiri  daripada asid amino, yang lebih sukar untuk badan anda pecahkan berbanding lemak dan juga kabohidrat

Tapi !!Ini tidak bermakna pula anda perlu habiskan hidup anda dengan diet atkins semata mata ( diet yang hanya berasaskan protein sahaja). Tetapi anda perlu memastikan bahawa 10 hingga 35 peratus daripada jumlah kalori harian anda datang dari protein. Jadi, jika anda berada di diet 1.800 kalori, 360-630 daripada kalori harus datang daripada sumber-sumber rotein seperti ikan, ayam, keju rendah lemak, yogurt dan kekacang.

3.Makan dalam hidangan yang lebih kecil tetapi kerap


Kenapa anda perlu makan secara berterusan jika anda mahu untuk menurunkan berat badan? Makan 5-6 hidangan mini dan bukannya tiga kali makan besar setiap hari membolehkan metabolisme anda menjadi lebih baik. Ia juga akan menghalang anda daripada menjadi begitu lapar dan mengelakkan  anda makan terlalu banyak,

Cuba untuk tidak membiarkan perut anda kosong lebih daripada empat jam  di antara waktu makan dan memastikan setiap hidangan yang diambil terdiri daripada protein, untuk merangsang tahap metabolisme anda supaya menjadi lebih tinggi.

4.Minum SusuLebihkan pengambilan susu dalam kehidupan dan diet seharian anda .Jeng jeng jeng .Mungkin aa dalam kalangan anda yang memang tak suka dengan susu buka ?So why not anda lebihkan pengambilan keju dan juga yogurt ? Mengikut kajian ,wanita yang mengambil susu, yogurt, dan keju 3-4 kali sehari berupaya untuk menhilangkan lemak badan 70 peratus lebih daripada wanita yang tidak mengambil tenusu di dalam diet seharian mereka.

Kalsium, bersama-sama dengan bahan-bahan lain dalam susu, sebenarnya dapat mempertingkatkan metabolisma anda, dan memberitahu badan anda untuk membakar lemak yang berlebihan dengan lebih cepat.

Tingkatkan Metabolisme Anda Dengan Cinch Tea Shaklee

Cinch Energy Tea Mix Shaklee mempunyai manfaat yang tersendiri bukan sahaja disebabkan bebas daripada kafein dengan rasa yang eksotik 4 jenis teh dicampur bersama-sama, ia juga terkenal sebagai teh yang berfungsi untuk membantu menghasilkan tenaga juga bagi mereka yang ingin mengurangkan jumlah pengambilan kalori untuk menghilangkan berat badan.

Teh ini juga mengandungi  polifenol catechin yang tinggi yang bertanggungjawab untuk meningkatkan kadar metabolisme yang mempunyai kesan yang besar ke atas pembakaran lemak.

American Journal of Clinical Nutrition mendapati bahawa ekstrak teh hijau ini dapat membantu untuk meningkatkan kadar metabolisme sebanyak 4% dalam tempoh 24 jam yang turut berkaitan rapat untuk mempercepatkan kadar pembakaran lemak. Lemak akan disimpan di dalam badan dalam bentuk molekul yang besar dan apabila pecahan lemak berlaku, badan akan bertindak untuk memecahkan molekul besar tersebut menjadi molekul yang lebih kecil untuk digunakan sebagai tenaga.

Jadi , anda tunggu apa lagi ? Tak rugi tau minum teh ini .Dahlah bebas kafein , lepas tu diperbuat daripada bahan semulajadi .Apa lagi yang anda mahukan ?Semuanya ada terkandung di dalam Cinch Energy Tea Mix ini ! Tinggal nak order sahaja ! Cubalah dahulu !! Pasti anda akan tahu penangannya .Jomlah hubungi saya untuk mendapatkan teh anda dengan konsultasi percuma pada harga yang istimewa !!:D