Tips Atasi Masalah Semput Dan Lelah Supaya Tiada Lagi Masalah Sesak Nafas

21:58 1 Comments A+ a-Berapa ramai yang mengalami masalah semput dan lelah ? Tak boleh buat kerja berat sikit mesti mulalah rasa sesak nafas . Dah cuba macam macam jenis ubat tapi tetap tak menjadi juga .Mungkin kita boleh ikhtiar cara lain untuk atasi masalah lelah dan semput anda :)Mana tahu lepas ini In Sha Allah anda dah boleh buang jauh jauh inhaler anda :)
Maksud Lelah Dan Semput

Semput dan lelah adalah sejenis penyakit yang terjadi yang berlaku semasa saluran pernafasan menjadi sempit. Biasanya bunyi yang dihasilkan akan menjadi lebih ketara apabila anda menghembus nafas daripada ketika anda menghirupnya (walaupun tidak semestinya). Bunyi yang disebabkan oleh udara yang dipaksa melalui saluran udara yang sempit daripada biasa. Saluran udara mengecil boleh disebabkan oleh:


  • Bronchospasm.  Ini bermakna otot dalam lapisan kontrak saluran pernafasan mula mengecut. Perkara ini terjadi disebabkan oleh kesan penyempitan (mengecutkan) saluran pernafasan.
  • Bengkak di bahagian lapisan dalam saluran pernafasan.
  • Banyak rembesan (lendir, dan lain-lain) di dalam saluran pernafasan.
  • Pertumbuhan yang tidak normal dalam saluran udara, seperti tumor (kanser).

Cara Mengatasi Masalah Lelah Dan Semput Dengan Bahan Tradisional

Madu

Madu adalah agen penyembuhan semula jadi dan juga mempunyai ciri-ciri anti radang dan anti-bakteria yang membantu dalam menghapuskan bakteria yang menyebabkan batuk dan juga mencegah keradangan yang menyebabkan asma.

Madu juga merupakan penggalak sistem imun da membantu dalam menghapuskan jangkitan asma dalam tempoh beberapa jam penyedutan dan pengambilan dalaman. Anda juga boleh mengambil satu sudu teh madu beberapa kali sehari untuk mengurangkan keradangan. Madu berfungsi paling baik jika diambil bersama-sama dengan jus halia atau bawang putih ulas kerana mereka juga mempunyai ciri-ciri anti bakteria dan anti-radang.

Bawang Putih

Digunakan untuk merawat beberapa penyakit seperti asma dan juga jangkitan bakteria seperti batuk, yang juga boleh menyebabkan mukus terkumpul di dalam tiub bronkial dan menyebabkan asma. Pengambilan 3-4 ulas bawang putih setiap hari jika anda mempunyai asma dapat mmbantu mengurangkan masalah anda.

Jika bau bawang putih itu mengganggu anda, anda boleh membuat rendaman dengan menghancurkan beberapa ulas bawang putih dan didihkan dengan secawan air.

Kopi

Kopi panas sememangnya bukan pilihan yang baik apabila anda mengambil kira akan kandungan kafein yang ada di dalam minuman tersebut. Walaubagaimanapun, bagi masalah asma, secawan kopi panas boleh benar-benar membantu dalam mengurangkan gejala asma. Minuman panas ini akan membantu dalam meleburkan kahak obstruktif dan kafein yang terdapat dalam kopi membantu dalam mengurangkan keradangan dan membuka saluran udara anda, sekali gus mengurangkan kesukaran bernafas.

Jus Lemon 

Jus lemon apabila diambil setiap hari akan mengawal penghasilan mukus dan mengelakkan saluran pernafasan daripada tersumbat yang kelak boleh menyebabkan masalah lelah dan semput ini.

Ambil satu sudu perahan limau atau jus limau pada setiap pagi untuk mencegah asma. Segelas jus lemon tanpa gula juga boleh membantu menjaga saluran udara yang jelas dan mengurangkan kejadian batuk dan demam.

Terapi Wap

Terapi wap adalah cara yang paling berkesan untuk menghilangkan kahak tebal dari saluran pernafasan. Anda boleh menggunakan periuk yang penuh dengan air yang mendidih untuk melakukan terapi ini. Tutup kepala dan periuk dengan kain yang tebal dan sedut asap melalui hidung dan mulut anda sekurang-kurangnya selama lima belas minit setiap sesi.

Ini akan membuka saluran udara sebagai wap cair kahak. Ingat untuk meludah kahak keluar. Selain itu ,mandi dengan air panas juga dapat membantu membuka saluran pernafasan anda yang sempit.

Atasi Semput dan Lelah Anda Dengan Set Kombinasi Shaklee

Omega Guard Shaklee

 Satu kajian di Universiti Indiana mendapati bahawa orang dewasa dengan asma berterusan yang mengambil satu suplemen minyak ikan Omega-3 yang kaya dengan setiap hari untuk tiga minggu menyebabkan fungsi paru paru mereka bertambah baik .

Penyelidik mendapati bahawa ketika mengambil ikan tambahan minyak sebanyak 3.2 gram asid eicosapentaenoic (EPA) dan 2 gram asid docohexaenoic (DHA) setiap hari-sampel lendir diambil dari peserta menunjukkan mengurangkan jumlah sel-sel pro-radang.

Kandungan DHA yang tinggi dalam Omega Guard Shaklee sudah tentu dapat mengurangkan keradangan yang berlaku untuk pengidap asma malah ia juga membantu untuk mengurangkan masalah kahak yang menyebabkan masalah sesak nafas.

Vitamin C Shaklee Sustained Release

Vitamin C terlibat dalam penghasilan hormon histamin dan prostaglandin, yang terlibat dalam bronchoconstriction (penyempitan ruang udara pada saluran pernafasan yang disebabkan oleh masalah sesak nafas.

Vitamin C adalah dianggap sebagai antioksidan utama dalam lapisan paru-paru dan saluran pernafasan. Pesakit asma telah terbukti mempunyai vitamin C pada tahap yang rendah. Beberapa kajian menunjukkan pengurangan gejala pernafasan dan peningkatan dalam fungsi pernafasan dengan vitamin C. Ia juga menunjukkan bahawa vitamin C boleh membantu menurunkan paras histamine mejadi lebih rendah. Kesan ini, bagaimanapun, hanya didapati berlaku apabila makanan tambahan terus dalam tempoh enam minggu.


Jadi , anda tunggu apa lagi ?Jom cepat atasi masalah lelah dan semput anda daripada semakin melarat !Jangan risau !Saya akan bantu anda untuk bebaskan diri anda daripada masalah ini . In Sha Allah .:) Cepat , hubungi saya sekarang :)

Jom atasi masalah semput dan lelah anda dengan satu klik sahaja lagi ! :)


1 comments:

Write comments