Jenis Jenis Masalah Kencing Manis Yang Ramai Orang Pandang Remeh

06:56 0 Comments A+ a-
Kencing manis atau kita lebih kenali sebagai diabetes selalu menjadi masalah kesihatan yang sering dialami oleh semua golongan tidak kira peringkat umur. Tambah tambah lagi dengan kehadiran pelbagai jenis minuman dan makanan segera yang tidak memberikan sebarang manfaat kepada tubuh kita.

                                         
                                              .
Apa itu Diabetes @ Kencing Manis ??

Kencing manis adalah suatu keadaan di mana seseorang itu mengalami masalah gula yang berlebihan di dalam saluran darahnya sehingga menyebabkan masalah yang lebih serius berlaku. Banyak orang yang cik genius jumpa kakinya terpaksa dipotong.Pada awalnya hanyalah kerana disebabkan luka yang kecil sahaja, tetapi lama kelamaan ia semakin merebak memakan daging dan sel daripada dalam dan kemudian mula bernanah. Anda wajib ambil tahu antara Tanda Tanda Kencing Manis Yang Memang Berbahaya .

Jenis jenis Diabetes

Cik genius pasti kebanyakan daripada anda hanya mengetahui kencing manis yang perlu disuntik dengan insulin itu . Sebenarnya ada lagi dua jenis kencing manis yang anda perlu tahu .

Diabetes Jenis 1

Diabetes jenis ini terjadi apabila sistem imun badan kita memusnahkan beta sel iaitu sel di dalam pancreas yang menghasilkan hormon insulin .Apa itu insulin ? Insulin ialah sejenis hormon yang dihasilkan oleh Langerhans sel di pankreas . Ia akan bercantum pada reseptor di sel badan untuk membuka pintu glukosa yang membolehkan glukosa meresap masuk ke dalam sel badan dari kapilari darah .

Diabetes jenis 1 ini juga dikenali sebagai juvenile diabetes dan ia boleh dihidapi oleh sesiapa sahaja tanpa mengira faktor usia.

Diabetes Jenis 2

Diabetes jenis 2 ini terjadi dalam pelbagai peringkat umur biasanya.Punca terjadi disebabkan pankreas menghasilkan insulin yang tidak mencukupi untuk mengawal kadar gula di dalam darah.
Kebiasaannya masalah ini disebabkan oleh berat badan yang berlebihan ,nutrient tidak mencukupi di dalam badan dan tidak mengamalkan gaya hidup yang sihat dan selamat.

Kebiasaannya mereka dinasihatkan untuk mengamalkan gaya hidup yang sihat dan lebih aktif seperti bersukan dan bersenam , makan banyak sayur dan buah buahan .Elakkan daripada pengambilan mi segera dan makanan serta minuman yang tidak berkhasiat.

Mereka yang berisiko untuk menghidap diabetes jenis 2 ini ialah mereka yang :

  • Pernah mempunyai sejarah keturunan penghidap masalah diabetes
  • Pernah melahirkan bayi dengan berat 4.5kg ke atas dan menghidap GDM

Gestational Diabetes

Biasanya diabetes ini dialami oleh golongan ibu yang sedang mengandung disebabkan oleh insulin yang dihasilkan tidak dapat menampung aliran gula di dalam saluran darah ke seluruh sel untuk tubuh badan bayi dan ibu mengandung. Ini disebabkan oleh faktor di mana placenta si ibu menghasilkan sejenis hormon yang berfungsi untuk membantu pertumbuhan bayi dan hormon ini menganggu fungsi insulin.

Namun , biasanya diabetes ini akan berkurangan dan pulih selepas minggu ke enam kehamilan tetapi ibu mengandung akan tetap berada di bawah pengawasan doktor kerana dikhuatiri mereka akan mengalami diabetes jenis ke 2 pula.

Bagaimana Resveratrol di dalam Vivix Shaklee mampu merawat masalah diabetes ini ??

Vivix memang sangat terkenal untuk masalah 3 serangkai iaitu masalah jantung , darah tinggi dan juga kencing manis.Kandungan Resveratrol di dalam Vivix ini membantu untuk meningkatkan system imunisasi and serta mengaktifkan gen penuaan .Resveratrol ini boleh didapati di tumbuh tumbuhan , buah buahan dan bijian serta kekacang.


  • Memperlahankan dan mengawal "Metabolic Syndrome"
     Resveratrol membantu untuk mengatasi kerosakan sel dan membaiki sel . Ia juga berfungsi untuk melindungi telomere dari radikal bebas .Malah ,secara tidak langsung ia membantu untuk mengurangkan Metabolic Syndrome atau Sindrom Resistansi Insulin . Metabolic Syndrome ialah keadaan di mana tekanan darah tinggi , lemak berlebihan di sekitar pinggang , dan paras kolestrol yang tinggi di dalam badan berlaku serentak pada satu masa dan meningkatkan risiko untuk penyakit kardiovaskular
 
  • Kepekatan dan paras glukosa dikawal di dalam darah
      Kandungan polifenol di dalam Vivix membantu untuk memberi lebih masa kepada insulin untuk menukarkan glukosa kepada glikogen dengan melambatkan penyerapan karbohidrat ke dalam darah .Hal ini dapat mengelakkan paras glukosa menjadi lebih tinggi di dalam darah .

      Kandungan Anthocyanins membantu untuk mengatasi sebarang jangkitan penyakit yang boleh didapati di dalam sayur dan buah buahan yang berwarna warni seperti tomato , blueberry dan ceri .
Malah , anthocyanins yang merupakan salah satu antioksidan juga mampu mengelakkan kerosakan pada bahagian mata , dan organ dalaman dengan menangkis jangkitan kuman serta menangkis perhatian bakteria.

  • Mengelakkan pembentukan protein AGE
        Protein AGE iaitu advanced glycation end products protein ialah protein yang terbentuk akibat paras glukosa yang terlampau tinggi . Ia merupakan protein yang telah bergabung dengan molekul gula dan telah melalui proses yang dinamakan sebagai glycation. Protein ini perlu dikawal dengan resveratrol untuk mengelakkan masalah seperti atherosclerosis , masalah buah pinggang dan Alzheimer .

Alhamdulillah , jadi jangan biarkan masalah kencing manis ini sampai menganggu urusan kehidupan anda . Setiap ganjaran memerlukan pengorbanan . Ambil tindakan sekaran sebelum penyakit anda ini semakin melarat . Di saat anda masih berkira kira dan berfikir , sudah ada insan lain yang membuktikan kesihatan mereka semakin pulih dengan Vivix Shaklee .