Tanda Tanda Anda Menghidap Masalah Kencing Manis Dan Cara Mengatasinya

01:07 3 Comments A+ a-

     Masalah kencing manis atau diabetes ini merupakan suatu keadaan apabila glukosa di dalam darah melebihi paras normal atau paras yang sewajarnya .Antara cara untuk mengatasi masalah diabetes ialah dengan mengamalkan pengambilan resveratrol yang konsisten setiap hari . Untuk glukosa yang berlebihan , glukosa akan disimpan di dalam hati dan digunakan apabila paras glukosa rendah di dalam darah .     Insulin merupakan hormon yang bertindak sebagai kunci untuk membolehkan glukosa diserap masuk ke dalam sel badan . Apabila hormon insulin tidak dapat dihasilkan , glukosa tidak dapat digunakan oleh sel badan . Ada keadaan apabila sel langerhan di pankreas yang berfungsi untuk hasilkan insulin telah dimusnahkan oleh sistem imun.

Anda wajib baca Antara Jenis Jenis Masalah Diabetes Yang Ramai Orang Tidak Tahu !

Antara tanda tanda berlakunya masalah diabetes ialah :

 • Kerap dahaga
 • Kerap buang air kecil
 • Kehilangan berat badan
 • Selera makan bertambah
 • Gatal gatal pada kulit
 • Kerap letih dan penat ( Lihat Punca Badan Letih Dan Lesu )
 • Penglihatan yang kabur
 • Luka lambat sembuh
 • Pening kepala
Simptom ini biasanya boleh tidak dapat dikesan sehinggalah berlakunya komplikasi awal kencing manis seperti jangkitan kuman pada kaki . Paras glukosa yang tinggi akan menarik perhatian bakteria yang menyebabkan luka lambat sembuh .

Bagaimana Resveratrol Membantu Untuk Merawat Masalah Diabetes ??


 • Memperlahankan dan mengawal "Metabolic Syndrome"
     Resveratrol membantu untuk mengatasi kerosakan sel dan membaiki sel . Ia juga berfungsi untuk melindungi telomere dari radikal bebas .Malah ,secara tidak langsung ia membantu untuk mengurangkan Metabolic Syndrome atau Sindrom Resistansi Insulin . Metabolic Syndrome ialah keadaan di mana tekanan darah tinggi , lemak berlebihan di sekitar pinggang , paras kolestrol yang tinggi di dalam badan berlaku serentak pada satu masa dan meningkatkan risiko untuk penyakit kardiovaskular
 
 • Kepekatan dan paras glukosa dikawal di dalam darah
      Kandungan polifenol di dalam Vivix membantu untuk memberi lebih masa kepada insulin untuk menukarkan glukosa kepada glikogen dengan melambatkan penyerapan karbohidrat ke dalam darah .Hal ini dapat mengelakkan paras glukosa menjadi lebih tinggi di dalam darah .

      Kandungan Anthocyanins membantu untuk mengatasi sebarang jangkitan penyakit . Kebanyakkan sayur dan buah buahan yang berwarna warni seperti tomato , blueberry dan ceri .
Malah , anthocyanins juga mampu mengelakkan kerosakan pada bahagian mata , dan organ dalaman dengan menangkis jangkitan kuman serta menagkis perhatian bakteria.

 • Mengelakkan pembentukan protein AGE
        Protein AGE iaitu advanced glycation end products protein yang terbentuk akibat paras glukosa yang terlampau tinggi . Ia merupakan protein yang telah bergabung dengan molekul gula dan telah melalui proses yang dinamakan sebagai glycation. Protein ini perlu dikawal dengan resveratrol untuk mengelakkan masalah seperti atherosclerosis , masalah buah pinggang dan Alzheimer .
Masalah diabetes ini bukanlah suatu masalah yang boleh dipandang remeh . Jangan ambil mudah dan cepat ambil tindakan dengan amalkan Vivix dalam kehidupan seharian disamping gaya hidup yang sihat . Jangan sampai menyesal hingga tak sudah nanti !
3 comments

Write comments
23 February 2017 at 03:12 delete

Vivix sangat bagus kawal gula dalam darah. Mak sy pun ambil vivix..alhamdulillah, bacaannya terkawal dan badan lebih bertenaga. Keep on sharing kebaikan vivix sis..

Reply
avatar
23 February 2017 at 03:13 delete

Vivix sangat bagus kawal gula dalam darah. Mak sy pun ambil vivix..alhamdulillah, bacaannya terkawal dan badan lebih bertenaga. Keep on sharing kebaikan vivix sis..

Reply
avatar
23 February 2017 at 07:22 delete

Alhamdulillah , terima kasih sis shikin ;)

Reply
avatar