5 Tips Mengatasi Masalah Rambut Gugur Dengan Cara Yang Paling Selamat Dan Berkesan

18:51 0 Comments A+ a-

Assalammualaikum .

Masalah rambut gugur memang tak lari dari semua orang tidak kira lelaki ataupun perempuan .Mungkin ada di antara anda yang sedang tercari cari tips untuk mendapatkan rambut yang lebat dan cantik dengan cara yang paling selamat bukan ??Nak buat rawatan dekat salon dan tempat pakar rambut memang tak mungkin .Jom kita tenggok antara tips tips yang boleh membantu anda untuk mengatasi masalah rambut gugur ini .Anda boleh juga lihat Punca Punca Masalah Rambut Gugur ,jadi apabila anda sudah tahu penyebab kepada masalah anda , lagi mudah untuk anda rawat bukan ?

5 Tips Mengatasi Masalah Rambut Gugur Menggunakan Bahan Di Rumah

Masker Telur


Masker telur adalah salah satu bahan di rumah yang paling berkesan untuk rambut kusam.Putih telur bekerja dengan baik untuk menambah dan memulihkan kelembutan rambut. Dengan tahap protein, zink, sulfur, besi, fosforus dan iodin yang tinggi, ia adalah sapuan yang paling untuk melebatkan rambut anda. Pecahkan sebiji telur dan asingkan kuning telur dan sapukan putih telur pada rambut anda. Biarkan selama 15 minit. Rambut anda akan kelihatan lebih berkilat dan sihat serta-merta. Jika digunakan dengan kerap ia akan membantu dalam mengembangkan rambut anda dengan cepat.

Campuran telur ,madu dan minyak zaitun

Gabungan telur, madu dan minyak zaitun menjadikan ramuan ini sebagai salah satu perapi rambut semula jadi yang kuat untuk rambut kering. Madu adalah bahan  yang menakjubkan untuk pertumbuhan rambut yang  kering, rosak dan rambut rapuh. Sebagai pelembap semula jadi, ia menghasilkan kelembapan semulajadi di dalam setiap helai rambut serta antioksida dan nutrien yang terkandung dalam madu membekalkan folikel rambut dengan nutrien penting yang menggalakkan pertumbuhan rambut. Minyak zaitun adalah minyak semula jadi yang penting yang menggalakkan pertumbuhan rambut. Minyak zaitun menghalang pengeluaran hormon DHT (dihydrotestostrone hormone) yang menyebabkan penyempitan folikel rambut. Antioksidan dalam minyak meningkatkan kesihatan kulit kepala dan meneutralkan kerosakan yang disebabkan oleh produk penggayaan rambut. Ia juga melawan kelemumur, kulat dan bakteria dan mengekalkan kulit kepala yang bersih dan sihat.

Kari Daun dan Minyak Kelapa

Ambil setengah cawan minyak kelapa (bergantung kepada panjang rambut anda). Tambah 7-8 kari segar daun kepadanya dan rebus bersama-sama.  Anda akan mendapati sisa hitam membentuk pada daun kari dan sapukan sisa sisa ini pada kawasan rambut anda. Gunakan cara ini dua kali seminggu untuk melihat perbezaan. Campuran ini akan membantu dalam pertumbuhan rambut dan juga melawan uban.

Lidah Buaya

Aloe Vera adalah  sesuai untuk digunakan untuk apa-apa jua yang berkaitan dengan badan dan rambut secara semula jadi. Ia digunakan untuk membersihkan liang dan mengimbangi tahap pH anda. Walau bagaimanapun, orang tidak tahu bahawa lidah buaya adalah baik untuk mencegah keguguran rambut. Penggunaan semula jadi aloe vera gel pada kulit kepala dan rambut adalah salah satu cara terbaik untuk mencegah keguguran rambut dan menggalakkan pertumbuhan rambut. Manfaat lidah buaya dapat dikesan kembali kepada 75 nutrien yang terkandung di dalamnya.

Jus lemon

Jus lemon adalah satu penyelesaian yang digunakan untuk semua masalah rambut dan kulit kepala dan merupakan salah satu ubat buatan sendiri yang sesuai untuk rambut berminyak. Sebagai sumber yang kaya dengan pelbagai nutrien seperti vitamin C, vitamin B seperti B1, B2, B3, B5, B6, B12, antioksidan dan asid folik - ia adalah satu kuasa penuh ubat semulajadi untuk pertumbuhan rambut. Selain itu, ia juga membantu dalam mencegah kelemumur dan menghasilkan rambut licin dan berkilat. Jus lemon juga merangsang peredaran darah di kulit kepala dan mencegah keguguran rambut.

Penggunaan Supplemen Semulajadi Untuk Rambut Gugur

Zinc Shaklee

Untuk memahami hubungan antara zinc dan pertumbuhan rambut, anda perlu tahu hubungan antara kekurangan zinc dan keguguran rambut. Sesetengah pakar percaya bahawa kekurangan zinc sebenarnya boleh membawa kepada kemerosotan struktur protein yang membentuk folikel rambut. Perkara ini akan melemahkan folikel yang boleh menyebabkan rambut gugur dan menjadi lemah.

Zinc juga dipercayai memainkan peranan penting dalam penghasilan DNA dan RNA. DNA dan RNA diperlukanbagi menghasilkan bahagian sel-sel folikel rambut yang membawa kepada pertumbuhan rambut lebih sihat.


Zinc juga boleh membantu menjaga keseimbangan hormon yang boleh menjadi salah satu sebab mengapa ia begitu berkesan dalam mencegah keguguran rambut. Terdapat juga beberapa kajian yang dilakukan, seseorang yang memiliki rambut beruban berubah kepada warna asal apabila dipelihara dengan diet yang kaya dengan zink atau makanan tambahan pertumbuhan rambut. Sebagai bonus, zinc untuk pertumbuhan rambut yang boleh membantu menghapuskan kelemumur pada kulit kepala juga.

Jadi , anda nak tunggu sampai anda botak baru anda nak bertindak ??Jangan jangan jangan !! Cepat bertindak sekarang untuk dapatkan rambut yang lebat dan cantik !! Jom hubungi saya sekarang !! Saya akan bantu anda atasi masalah rambut gugur anda :)

Atau anda boleh teruskan pembelian hanya dengan satu klik sahaja lagi tau !Mudah kan !