Masalah Tulang Patah Dan Cara Mengatasinya Supaya Anda Lebih Kuat

07:22 0 Comments A+ a-

Assalammualaikum .

Masalah tulang patah memang sangat berisiko tinggi untuk dialami oleh golongan yang terlibat dengan kemalangan dan juga aktiviti lasak .Masalah ini juga mengambil masa yang agak lama untuk kembali kepada keadaan asalnya .Jenis-jenis Tulang Patah


  • Complete fracture adalah apabila tulang telah dipecahkan kepada dua bahagian.
  • Greenstick fracture adalah apabila keretakan tulang pada satu bahagian sahaja dan bukan pada keseluruhan tulang.
  • Single fracture adalah apabila tulang patah pada suatu tempat.
  • Comminuted fracture adalah apabila tulang dipecahkan kepada lebih daripada dua bahagian atau telah pecah secara keseluruhannya.
  • Bowing fracture yang hanya berlaku dalam kanak-kanak,adalah apabila tulang menjadi bengkok tetapi tidak pecah.
  • Open fracture adalah apabila keadaan tulang yang terkeluar daripada kulit.
Cara Mengatasi Masalah Tulang Patah

Berhenti merokok:

 Pesakit yang merokok mempunyai masa yang lebih lam untuk penyembuhan tulang dan risiko yang lebih tinggi untuk menghasilkan nonunion (keadaan penyembuhan tulang menjadi lambat). Merokok juga melambatkan aliran darah ke tulang yang memberikan nutrien yang diperlukan dan sel-sel untuk membolehkan tulang untuk sembuh.

Makan makanan seimbang:

Penyembuhan tulang memerlukan lebih banyak nutrien yang diperlukan oleh tubuh dengan hanya mengekalkan kesihatan tulang. Pesakit yang mengalami kecederaan perlu makan makanan yang seimbang dan memastikan pengambilan nutrisi yang mencukupi bagi semua kumpulan makanan.

Mengambil kalsium yang secukupnya:

Kalsium amat penting untuk penyembuhan tulang malah ianya membantu untuk pertumbuhan tulang Walaubagaimanapun ,pengambilan kalsium yang berlebihan tidak akan membantu untuk penyembuhan tulang anda .Seeloknya pastikan anda berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan dos kalsium yang ssepatutnya diambil.

Mengikut rawatan dengan penuh disiplin

Doktor anda akan mengesyorkan rawatan dan anda perlu patuh kepada arahan anda Doktor anda mungkin mencadangkan rawatan termasuk pembedahan ,tongkat dan ubat ubatan Teruskan penggunaan tongkat yang diberikan oleh doktor anda sehingga anda mendapat arahan untuk tidak menggunakannya lagi.


Pengambilan Supplemen Yang Membantu Penyembuhan Tulang Anda

Ostematrix Shaklee

Kandungan Boron yang hadir di dalam Ostematrix akan mengurangkan kadar kalsium dan magnesium yang dibuang melalui urin .Malah , kalsum dan magnesium juga terkandung di dalam Ostematrix ini yang membantu untuk menyembuhkan tulang.Kajian juga menunjukkan bahawa dalam beberapa minggu pertama proses penyembuhan tulang,kalsium akan banyak digunakan dan diambil dari bahagian tengkorak kepala . Jadi , untuk mnggantikan kalsium yang hilang , kalsium tersebut boleh diambil melalui Ostematix.

Energising Soy Protein(ESP Shaklee)

Kalau anda hendak tahu , protein yang terkandung dalam badan kita terdiri daripada asid amino yang banyak .Lysin , sejenis asid amino yang diperlukan untuk menggalakkan penyerapan kalsium ke bahagian "matrix" tulang .Jadi , ESP akan membantu untuk menyembuhkan tulang anda dengan menghasilkan sel sel tulang dengan lebih cepat .

Zinc Shaklee

Zinc diperlukan kerana ianya merupakan sejenis mineral yang membantu untuk menyembuhkan luka dan menghasilkan enzim yang digunakan untuk merawat tulang .Enzim yang dihasilkan amat penting untuk membantu merawat sel sel yang telah rosak malah membantu untuk menghasilkan sel baru bagi mengatasi masalah tulang patah ini .

Jadi ,keputusan ada di tangan anda .Anda nak cepat sembuh atau tidak ?Takkan nak selama lamanya biarkan tulang anda patah begitu ? Anda tak teringin nakkan tulang anda sembuh seperti biasa malah lebih baik dari keadaan yang dulu ? Jadi anda tunggu apa lagi ??Jom hubungi saya cepat sekarang !!Lagi cepat anda bertindak , lagi cepat anda sembuh :)


Jom dapatkan tulang yang sihat dengan pembelian hanya dengan satu klik sahaja lagi !Mudah dan senang kan ?