Cara Atasi Sakit Tumit Kaki Supaya Anda Selesa Bershopping

22:43 0 Comments A+ a-

Assalammualaikum .

Sakit tumit kaki ini sememangnya selalu dialami oleh orang orang yang banyak melakukan aktiviti yang melibatkan kaki seperti berjalan , berlari , berdiri dan sebagainya.Biasanya , urutan tradisional yang akan menjadi pilihan mereka untuk melegakan kesakitan tumit kaki mereka .Namun , tersilap urut boleh menyebabkan masalah urat ,angin dan sebagainya tau !Bahaya !Apa Itu Sakit Tumit Kaki ?

Sakit tumit kaki juga boleh dikenali dengan nama saintifiknya ,Plantar Fasciitis .


Plantar fasciitis adalah keradangan  tisu (fascia plantar) yang bermula dari tumit ke jari kaki. Dalam keadaan ini, tulang fascia yang pertama yang terletak di bahagian tumit kaki menjadi sakit dan kemudian radang dan seterusnya menyebabkan sakit tumit.

Simptom Sakit Tumit Kaki


  • Sakit di bahagian bawah tumit
  • Sakit di lengkungan kaki
  • Sakit yang biasanya lebih teruk apabila timbul
  • Sakit yang meningkatkan dalam tempoh bulan


Orang yang mempunyai masalah sakit tumit kaki sering menggambarkan kesakitan lebih teruk apabila mereka bangun pada waktu pagi atau selepas mereka telah duduk untuk jangka masa yang lama. Selepas beberapa minit berjalan kesakitan akan mula berkurangan.

Tips Atasi Masalah Tumit Kaki

  • Gunakan pek ais untuk mengurangkan bengkak, keradangan, dan kesakitan.
  • Rehatkan kaki anda untuk beberapa hari apabila tumit anda yang sakit.
  • Melakukan senaman kaki.
  • Gunakan kasut yang selesa dan elakkan kasut yang bertumit tinggi .
  • Elakkan berjalan di atas permukaan berjalan kaki tidak sekataseperti jalan yang berbatu dan berlopak.
  • Rendam kaki anda dengan air rendaman garam bukit yang suam.  

Supplemen Yang Dapat Membantu Mengatasi Masalah Tumit Kaki

Vitamin C

Vitamin C adalah suplemen yang berguna untuk merawat sakit pada kaki anda. Vitamin C, juga dikenali sebagai asid askorbik, yang merupakan vitamin larut air yang anda mesti dapatkan daripada pengambilan makanan tambahan kerana badan anda tidak dapat menghasilkan vitamin c tersebut.

Vitamin C adalah penting untuk pengeluaran kolagen, yang merupakan komponen utama struktur saluran darah, tendon dan juga ligamen.Pengambilan vitamin C  setiap hari  boleh membantu untuk pembaikan tisu dan meningkatkan kekuatan tisu anda, termasuk tumit kaki anda. 

Ostematrix Shaklee

Kandungan magnesium membantu untuk mencegah kalsium daripada diserap dalam badan dan juga membantu untuk pertumbuhan tulang. Dengan kekurangan magnesium dalam diet, walaupun anda mempunyai jumlah yang betul kalsium, anda masih mungkin mempunyai jumlah mineral yang tidak cukup untuk pertumbuhan tulang yang sihat.

Jadi , anda tunggu apa lagi ??Cepat atasi masalah sakit tumit kaki anda .jangan sampau nanti dah melarat baru anda nak menyesal . Jangan risau , semua masalah ada jalan penyelesaiannya . Ingat , kesihatan itu satu anugerah .Saya akan membantu anda mengatasi masalah anda In Sha Allah :)

Atau anda boleh je teruskan pembelian hanya dengan satu klik sahaja lagi :)