Tips Atasi Sakit Pinggang Anda Yang Wajib Anda Amalkan

06:24 0 Comments A+ a-



Berjalan pun dah tak stabil padahal umurnya belum pun mencecah 50 an .Apabila bangun dari duduknya yang lama , mulalah dia mengaduh sakit .Pinggangnya yang belum lagi sepenuhnya dimamah usia seolah olah sudah hampir sedikit sahaja usianya .Itulah dia , Mak Limah yang sering mengaduh kesakitan .


Jangan sampai kita jadi Mak Limah yang baru sahaja berusia 45 tahun selalu sahaja mengadu sakit pinggang .Kerja kerja berat sudah tidak lagi mampu dilakukannya .Mengalah Pak Nil sahaja kelakuannya ;)

Tips Atasi Masalah Sakit Pinggang Anda


  • Ambil Berat Tentang Postur Badan !

Berhati-hati dengan postur badan anda terutamanya apabila mengangkat objek yang berat. Jangan sekali-kali capai barang yang ada pada kaki anda tanpa bercangkung terletih dahulu .

Malah , untuk pengguna laptop juga atau komputer atau apa sahaja gadget , pastikan anda melatih postur badan anda supaya mata anda selari dengan skrin komputer dan pastikan bahagian belakang anda tegak .


  • Memakai kasut tumit rendah.


Kasut tumit tinggi boleh mewujudkan sikap yang lebih tidak stabil, dan meningkatkan tekanan ke atas bahagian bawah tulang belakang anda.Kasut tumit tinggi juga berisiko untuk golongan ibu yang hamil serta orang yang mengalami masalah sakit tumit kaki .


  • Kawal Berat Badan yang Ideal


Amalkan  diet dan senaman yang sihat untuk menjaga berat badan supaya sentiasa ideal dengan ketinggian anda.Kalau anda nak tahu , berat badan yang berlebihan akan menyebabkan tekanan pada tulang belakang anda . Kelak , anda sendiri yang akan merasa pelbagai akibatnya nanti.


  • Banyakkan Bergerak Dan Aktif


 Terus melakukan aktiviti harian anda. Kemas katil, pergi ke tempat kerja, berjalan atau bercucuk tanam . Setelah anda berasa lebih baik, senaman aerobik yang kerap seperti berenang, berbasikal, dan berjalan kaki dengan pantas boleh mengatasi masalah sakit pinggang anda. Tapi jangan sampai bersenam keterlaluan sangat ya . ;)

Jadikan Pinggang Anda Lebih Sihat Dan Baik Dengan Set Pinggang Shaklee

B Complex Shaklee

Kandungan Vitamin B 12 telah ternyata memberi kesan kepada sistem saraf seseorang .Hal ini kerana , sel sel saraf di dalam saraf tunjamh dapat dihasilkan dan dapat menggantikan sel saraf yang telah rosak .Malah , kalau anda nak tahu , vitamin B ini juga dapat membantu menghasilkan lemak dan protein untuk menjadi tenaga yang dapat digunakan untuk aktiviti kehidupan seharian .

Vitamin C Shaklee

Selain daripada manfaatnya yang memang berguna untuk kecantikan kuku dan kulit yang cantik , ia juga membantu untuk menghasilkan kolagen dari dalam badan .
Tulang kita ini sememangnya diperbuat daripada kolagen dan juga tisu tisu yang lain . Tanpa kolagen yang sihat , tulang tidak akan menjadi kuat dan akan menjadi rapuh .

Vitalea Shaklee

Kandungan Iron formula di dalam Vitalea amat penting untuk membantu pengaliran darah . Hal ini kerana iron bertindak sebagai active site yang akan bergabung dengan oksigen yang disedut untuk membentuk darah oksihaemoglobin .Tanpa iron , darah tidak akan dapat dialirkan ke seluruh tubuh badan terutamanya kawasan tulang dan ini akhirnya akan menyebabkan masalah sakit pinggang.

Ostematrix Shaklee

Kandungan  kalsium, magnesium dan vitamin D dapat membantu membina saraf yang baik dan otot yang kuat. Kalsium adalah penting dalam mengekalkan tahap otot yang normal, postur yang sangat baik, dan pengecutan otot yang kuat.

Kalsium tidak boleh bekerja tanpa magnesium, kerana magnesium berfungsi untuk membantu penyerapan kalsium di dalam tulang .

Takkan nak tunggu masalah sakit pinggang semakin melarat ? Kena banyakkan bersabar dan konsisten dalam apa jua keadaan .

Sakit ini tak kira bila bila masa sahaja , ambillah langkah pencegahan . Saya sendiri dah amalkan Shaklee , Shaklee memang berkesan Alhamdulillah dengan izin yang Maha Esa .

Nak apa lagi ?
Shakleelah Vitamin Yang Bebas Bahan Kimia
Shakleelah Vitamin Yang Halal
Shakleelah Vitamin Yang Tiada Kesan Sampingan Yang Berbahaya
Dan Shaklee juga merupakan Vitamin semulajadi yang memang tak diragui :)

Berminat nak tahu tentang set pinggang Shaklee ? Jom hubungi saya sekarang !
Atau kalau nak terus beli sendiri pun boleh ! Mudah je !Satu klik je lagi !! :D