Tips Mudah Simpan Duit Dengan Menjana Pendapatan Sampingan Yang Lumayan

13:55 0 Comments A+ a-

" Macam mana nak manage duit ni ? Asyik short je .."

     Memang cik genius akui dengan ekonomi zaman sekarang ni , dengan GST lagi . Cik genius sendiri terasa kesempitannya tapi Alhamdulillah tidak lagi sampai tahap tiada duit nak makan langsung. Ada sahaja golongan yang lebih bernasib kurang baik daripada kita .


     Apapun , cik genius nak sharekan tips bagaimana cik genius uruskan kewangan cik genius untuk kawan kawan semua praktiskan .

1 . Say No To Coins

     Cik genius memang nampak je syiling , terus masuk dalam tabung . Tak kisahlah 50 sen ke , 10 sen , 5 sen sekalipun wajib simpan . Dalam purse ada je duit syiling sebenarnya tapi bila bayar duit makan di kafe atau beli barang, cik genius akan berikan duit kertas sebab nak simpan duit syiling punya pasal . Alhamdulillah hasil penyimpanan selama hampir 4 bulan , cik genius berjaya collect RM 6+ .Bukan sikit tau !

2. Simpan si Hijau

     Yang ini memang cik genius suka sangat ! Simpan RM 5 atau tak kisah lah duit kertas warna apa sekali pun , memang cik genius akan simpan . Tapi untuk short sem ni , cik genius tak simpan sebab fokus dekat syiling sahaja pulak . Sempena 2017 ni , cik genius akan disiplinkan diri simpan si hijau dan syiling ! Berbaloi baloi tau , dalam masa 6-7 bulan , cik genius berjaya collect hampir RM 4++

3. Simpan 5% hingga 10 % daripada duit gaji

     Macam cik genius , contoh macam duit gaji yang cik genius dapat waktu cuti sem , cik genius akan simpan dan asingkan dalam 10% untuk simpanan . Sebolehnya sediakan satu akaun bank yang lain khas untuk simpanan . Susah nak keluarkan lagi elok . Tapi cik genius fikir , kot kot emergency ke kan , susah pulak nanti nak keluarkan ongkosnya . Tapi , terpulang pada masing masing mana yang mudah .

      Banyak lagi tips yang cik genius banyak di internet untuk tips simpan duit ni . Nak share, tapi cik genius akan sambung di blog ! Tunggu ya ! Lagi satu , sedekah tu wajib tau ! Untuk tabung akhirat kita ;)

P/s : Kadang kadang nak simpan pun tak cukup sebab dah bayar itu ini , kalau nak bayar bil , kereta , rumah pun tak cukup , macam mana nak simpan lagi ? Sebab itulah sekarang cik genius buka peluang kepada 3 orang sahabat yang serius nak jana side income , contact cik genius sekarang !